Owczarek podhalański
|
|
Polski Owczarek Podhalański, podobnie jak jego kuzyni ( słowacki Czuvacz, węgierski Kuvasz czy włoski Abruzzo-Maremma) jest typowym, doskonałym psem pasterskim. Jego ojczyzną jest niewielki obszar Podhala w polskich Tatrach. Właśnie tam, w ciężkim terenie, ubogim, trudnym w uprawie, psy te ciężko pracowały, służąc człowiekowi. Owczarek Podhalański musiał spełniać wiele funkcji, był niezastąpionym stróżem stada i obejścia, był też pewnym obrońcą. Przez setki lat owczarki kształtował klimat i rodzaj wykonywanej pracy. Selekcjonowano psy przede wszystkim na cechy użytkowe, ale również na ich maść (miały się upodobnić do hodowanych zwierząt). Preferowano psy o maści białej, lub białej z niewielkimi znaczeniami. Wynika to z wielu powodów; biały owczarek wielkością przypominający owcę i nasiąknięty jej zapachem jest nierozpoznawalny dla wilka, a przez stado zaakceptowany. |